Museum of Science and Industry at Chicago

LOCATION: The Museum Campus South in the city of Chicago, IL, USA.

Address: 5700 S Lake Shore Dr, Chicago, IL 60637

The magnificent day

 

Музеят на индустрията и науката в Чикаго, САЩ

Museum of Science and Industry на англ. звучи прибл.: – ” Мюзийъм ъф сайънс æнд ѝндъстри “

 

Местоположение: Южния комплекс от музеи* в гр. Чикаго, САЩ – т.нар. “Мuseum Campus South”

Паркинг: ДА. (платен)
Комфортен собствен подземен паркинг на няколко нива. За предпочитане е най-долното, което води до входът към рецепцията за регистрация. През Януари 2017г., паркингът ни струваше $ 22.

Храна: ДА.
Ресторанти, кафенета, вендинг машини…

Обществен транспорт: ДА
Информация: http://www.msichicago.org/visit/getting-here/

Безплатни дни: ДА
Информация: http://www.msichicago.org/visit/ticket-prices/free-days-and-discounts/

 

Пътепис

Внимание – музеят на науката и индустрията е огромен! Огромен – не само, като площ, а и като обем и съдържание на експозициите. Невъзможно е да бъде разгледан за един ден! Големината и обемът са съизмерими с лондонският “Science Museum” в южен Кенсингтън.

И така, на 7 Януари 2017 г., аз и семейството ми имахме удоволствието да вкусим тази невероятна амалгама от история, технология, наука и фантастика. Паркирахме в подземния паркинг на най-долното ниво- точно срещу срещу рецепцията. Организацията на входа е отлична- опашките са различни за съответните билети/пропуски. В случай, че си купите City Pass”***, освен такса за вход- в цената са включени и две допълнителни програми, които се избират при регистрацията. За нас – изборът бе труден, защото всичките бяха ни бяха интересни.
Удобства в музея не липсват. Има места за кратък отдих, за семействата с бебета и деца се предлагат колички под наем.

Огромното изобилие не бива да Ви смущава- всичко е тематично структурирано. С карта в ръка, ориентацията в огромния комплекс не е проблем. Хубаво е да се направи добра планировка – за предпочитане преди посещението на музея, защото допълнителните атракции са в определени часове и в по-натоварени дни – след обед билетите се разпродават, така че може и да няма свободни места!

Многообразието от атракции и истории, накратко:

Битката на дизела срещу парния локомотив:

Silver Streak Zephir Line

Silver Streak Zephir Line

 

От кога съществува маркетингът и с какви медии е разполагал?

Show time- развитието на маркетинга и медиите

Show time- развитието на маркетинга и медиите

 

Енергетика и животът на хората

Mine craft in a real mine

Mine craft in a real mine

В българския град Перник има също музей на минното дело- една истинска мина, която по нищо не отстъпва на тази.

Истинска германска подводница- пленена през Втората Световна Война

U 505 - captured during WW2

U 505 – captured during WW2

 

Авио-индустрията и военно-въздушния флот

Fighter and Liner

Fighter and Liner

 

Управление на торнадо

Tornado command center

Tornado command center

Разходка из огледален лабиринт

Mirror maze

Mirror maze

…и още стотици други неща (вж. цялата фотогалерия по-горе)

Забавления за всички

По времето в което посетихме семейно музея- моите дечица бяха, съответно на 2.5, 8.5, почти 12 и почти 14 години. Всички се забавляваха по различен начин, но като цяло- дълго се застояваха на всяка експозиция. Във фоайето на 2я етаж участваха в една импровизирана викторина, управляваха торнадо, посетиха въглищна мина, разгледахме подводница….
Разбира се, най-интересното беше там – където можеше да се работи с ръчички.
Огледалния лабиринт бе интересна увертюра към залата в която математика, история, религия и дизайн се взаимно се допълваха. Витрувианският човек, бе обяснен художествено, дизайнерски и представен чрез класическа и фрактална геометрия!

____

* В гр. Чикаго (САЩ) има два основни комплекса от музеи, които условно са наречени:
– “Северен комплекс” (или още “Централен”) – “Museum Campus” на англ. (произнася се прибл. “- мюзийъм кæмпъс“) – огромен парк в центъра на гр. Чикаго, разположен на крайбрежието на езерото “Мичиган”, в който се намират: the Adler Planetarium; the Field Museum of Natural History; Soldier Field, home of the NFL Chicago Bears football team; and the Lakeside Center of McCormick Place.
– “Южен комплекс” – “South Museum Campus” в който се намират останалите главни музеи и забележителности: Museum of Science and Industry (горещо препоръчителен!), DuSable Museum of African American History, The Oriental Institute Museum, Reva and David Logan Center for the Arts, The Renaissance Society, Frank Lloyd Wright’s Robie House, Smart Museum of Art.

*** “City Pass” е пакет от билети за ключовите атракции в града. Цената е доста по-изгодна от закупуването на съответните билети по отделно, а освен това – осигурява предимство на входа на атракциите. Сайт на услугата: http://www.citypass.com/chicago


От автора: ” – Благодаря на всички, които четат този блог и го подкрепят с обратни връзки към публикациите!
Според мен- плагиатството е въпрос на личен (морален) избор и поради това – моите публикации не са защитени с никакви технически средства срещу интелектуална кражба! Това, обаче не означава, че подкрепям кражбата на интелектуална собственост!”
Относно транскрипцията: – Изборът на този тип транскрипция (за сметка на IPA например), е воден от желанието за широка понятност, вместо демонстрация на ерудиция.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.